Mjuk Banankaka

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader
 
100 g rumsvarmt margarin
3 dl socker
Rör mjukt & poröst, använd en större bakskål

2 ägg
Rör ner äggen, ett i taget

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm ingefära
2 tsk kanel
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan ner dem i blandningen

2 bananer, mixade eller noga mosade
Rör ner bananerna
 
½ dl kallt kaffe
Rör ner kaffet

Klick margarin + Mannagryn
Häll i smord & bröad form

Grädda på nedersta falsen 175 grader i ca 60 minuter

Annas födelsedagstårta

Det här receptet blir inget riktigt recept utan mer lite "kom-i-håg"
 
Tårtbotten
Baka en tårtbotten enligt receptet här
 
Vaniljkräm:
1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
Dela vaniljstången först på längden (så att vaniljfröna inuti syns) och sedan på mitten så att du har 4 långsmala delar. Häll grädden i en liten kastrull och lägg i vanlijstången. Koka i 10 minuter. Tag bort kastrullen från värmen och tag bort vaniljstångsbitarna.
 
2 st äggulor
2 msk socker
Med handvisp vispar du försiktigt ner äggulorna, en i sänder. Sedan rör du ner sockret.
 
Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Värm försiktigt-rör hela tiden-tills du ser första bubblan. Tag då snabbt bort kastrullen från spisen. Rör med handvispen tills krämen svalnat något. Ställ krämen kallt.
 
1 dl vispgrädde
Vispa och rör ner i den avsvalnade krämen
 
 Fyllning 1:
Vaniljkräm + 2 skivade bananer
 
Fyllning 2
Frysta jordgubbar, infrysta med lite socker.
Tag inte med för mycket av saften som blir.
 
Garnering:
2 dl vispgrädde + 2 dl creme fraiche
Blanda & vispas
 
Kokosflingor
 Ovanpå & på sidor
 
Dekorera med hemmagjorda marsipanrosor & namn i marsipan
 
 

Tårtbotten a la sockerkaka

Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader
 
Klick smör & Mannagryn
Smöra & bröa bakformen
 
3 ägg
3 dl socker
Använd stora bakskålen. Vispa poröst, gärna ca 10 minuter
 
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Använd lilla bakskålen. Blanda allt väl. Bäst är att sikta genom en sil.
 
1 dl kokande vatten
Använd slickepotten. Blanda växelvis & försiktigt ner det kokande vattnet & mjölblandningen ner i ägg-/sockerblandningen.
 
Häll smeten i formen.
 
Grädda i NEDERSTA DELEN av ugnen i ca 30-40 minuter.
 
Låt kakan svalna ca 10 minuter och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper (så blir den platt & fin)
 
 
 
 
 
 
 
 

Marängkakor, 25 st

Gör så här 
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
4 äggvitor
Vispa äggvitorna till hårt skum

5 dl florsocker
Sikta ner florsockret.
Vispa lätt

200 g mandel
Mal mandeln i mandelkvarn
Vänd försiktigt ner i smeten
 
Klicka ut smeten till små kakor, ca 25-30 st
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter
Låt kallna

100 g smör

1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
Rör ihop allt i en liten bakskål.
Använd gärna elvisp med degkrokar

Dela kakorna i två halvor och lägg kräm emellan.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Från Irma, fru till en av Tommys fd arbetskamrater

Kyckling Fajita, 3-4 port

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 grader
  
Klick margarin
Smöra en ugnsfastform
 
3 st Kycklingfilér
Tärna filéerna
Lägg dem i den smorda formen

2-3 st Rödlök
Klick margarin
Hacka löken.
Fräs den mjuk i lite margarin
Lägg löken över kyckligen

3 dl Grädde
5 dl mjölk
2 påsar Kryddmix Fajita (taco)
Kryddmixen blandas med grädde & mjölk
Häll över kycklingen & löken
 
Riven ost
Överst lägger du riven ost.

In i ugnen 225 grader tills allt fått fin färg

Servera ris & broccoli till. Jättegott med minimal arbetsinsats...helt i min smak!
 
 
Varifrån kommer receptet?
Linas eget

Mandeltårta

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 225 grader

2 Ägg
2 dl Socker
Vispa ägg & socker vitt & poröst.

100 g Mandel
½ tsk bakpulver
Mal mandel (spara lite till formen).
Blanda ner i äggblandningen
 
Smörklick
Mald mandel
Smöra & bröa formen
 
Grädda i 175 grader i 30 minuter (mitt i ugnen)
Låt svalna

3 dl Vispad Grädde
Vispa grädden

4 st Grovt hackade Dajmkakor
Hacka dajmkakorna grovt.
Rör ner dem i grädden.
Lägg grädden på mandeltårtan

1 burk konserverade Mandarinklyftor (helst i sirap)
Låt mandarinklyftorna rinna av väl.
Garnerar.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Från en liten receptbok med läsarnas bästa recept, utgiven av tidningen Kvällstunden.
Fick denna receptbok av Tommys mormor Karin.

Potatisgratäng med älgfärs

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 225 grader

3 lökar
Hacka löken
 
400 g älgfärs
Salt + Peppar
Smörklick
Stek löken tillsammans med älgfärs, salt & peppar.
 
9 dl gräddmjölk (vispgrädde+mjölk+vatten)
2 st Knorr Fondbuljong Beef
Häll ner i stekpannan och låt småputtra på låg värme i ca 10 minuter.
 
Smörklick
Smöra gratängformen
 
Potatis
Skala & skär i stavar eller skivor. Lägg i gratängformen
 
Häll över köttfärssåsen och blanda väl.
 
Skorpmjöl + Riven ost
Strö över lite skorpmjöl och riven ost.

Grädda i 225 grader i en knapp timme.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittat på själv

Citronsaft, 2 liter

Gör så här: 

4 stora citroner
Skölj och borsa citronerna mycket noga med en mjuk borste i varmt vatten. Skala tunnt med potatisskalare
Pressa saften ur citronerna. Glöm inte att skrapa ur fruktköttet. Blanda.

1,2 liter socker (ca 1 kg)
2 påsar citronsyra, á 30 g
Blanda och häll citronsaften över sockret
 
1 liter vatten
Koka upp vattnet. Häll det hett över socker- & citronblandningen.
Rör tills sockret är löst.
 
Låt stå svalt i ett dygn.
Sila saften genom skilduk och häll upp den på väl rengjorda, kalla glasflaskor.

Saften hållbar i ca 6 veckor
 
 
Varifrån kommer receptet?
Från min mamma Ann

Havrescones, 4 st

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 250 grader
 
2½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
Blanda i en bakskål
 
100 g smör
Skär smöret i bitar och finfördela i mjölblandningen. Använd fingrarna.
 
3½ dl mjölk (eller havredryck)
Blanda ner tills du fått en deg.
Arbeta inte för länge, skall bara blandas ihop.
 
Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till en platt bulle.
Lägg på bakplåt.
Skär ett kors i varje bulle. Nagga med en gaffel
 
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter
 
Serveras varma
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittat på internet
 

Smörgås-Cupcakes, 12 st

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 200-225 grader
 
4 dl vetemjöl
½ dl vetekli
2 msk råsocker
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
 
1 ägg
2½ dl mjölk
50 g smält margarin
Tillsätt ägg, mjölk och det smälta margarinet.
 
Blanda SNABBT samman degen.
Rör bara så mycket att de torra ingredienserna fuktas. Degen behöver inte bli slät.
 
Fördela degen i muffinsformarna, fyll ca 2/3-delar.
 
Solros- & Sesamfrö
Strö på solros- & sesamfrön
 
Grädda i 200-225 grader i ca 20 minuter.
Låt svala
 
 
Varifrån kommer receptet?
Från Granngårdens tidning "Grannliv" nr 1/2013. Detta var ett av de vinnande bidragen i en läsartävling.
 
 
 

Våfflor, 12 st

Blir ca 10 våfflor
 
3 ägg
4 dl mjölk
Vispa ägg & mjölk
 
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Häll vetemjöl, bakpulver & vaniljsocker i en liten bunke och blanda väl
 
Blanda ner vetemjölsblandningen i ägg-mjölkblandningen. Rör om väl.
 
1 dl smält margarin (ca 75 g)
Rör ner & blanda väl
 
1 tsk salt
2 msk socker
Rör ner & bland väl
 
Värm våffeljärnet väl.
Om det är ett teflonjärn behöver du inget fett i järnet.
Rör om smeten varje gång du tar smet, annars faller mjölet till botten.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Mamma & Pappa (Ann & PG) fick ett Åviken våffeljärn i förlovningsprecent 1962. Detta är originalreceptet, som följde med
 
 

Grötbullar, 24 st

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 225 grader
 
5 dl vatten
3 dl fiberhavregryn
1 tsk salt 
Häll vatten, fiberhavregryn & salt i en stor gryta, minst 5 liter.
Koka upp och låt koka på svag värme i ca 3 minuter.
Tag grytan från plattan.
 
150 g margarin
Rör ner margarinet, som får smälta.
Rör om väl så att allt är smält. 
 
5 dl mjölk
1 dl sirap
Rör ner mjölk & sirap
Kolla med termometer så att temperaturen är 37 grader.
 
50 g jäst
Smula ner jästen. Rör om väl, gärna med handvisp så att all jäst "försvinner".
 
ca 800 g vetemjöl
Arbeta in vetemjölet till en ganska lös dig, mycket lösare än vanlig bröddeg.
Använd gärna elvispen med degkrokar.
 
Täck med en ren handuk.
Låt jäsa på varm plats i 10 minuter.
 
Forma 24 bullar och lägg på bakplåt, 12 st/plåt är lagom
 
DEGEN SKALL VARA SÅ LÖS ATT DU PRECIS KAN FORMA LÖSA BULLAR DIREKT FRÅN DEGBUNKEN!
 
Degen behöver inte arbetas på bakbord och bullarna behöver inte vara perfekta.
Har du tagit för mycket mjöl blir bullarna hårda & tråkiga. 
 
Täck med ren handduk.
Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek, ca 30 minuter
 
Pensla med vatten och strö över lite goda frön, tex pumpafrö, solrosfrö & linfrö
 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 17-20 minuter
 
 
Varifrån kommer receptet?
Anna bakade dessa på hemkunskapen på Fågelforsskolan och sedan har jag förenklat det lite.
 
 
 

Vaniljmuffins, 20 st

Gör så här:

4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blanda samman vetemjöl, socker, salt, bakpulver och vaniljsocker i en liten bakskål

2 dl mjölk
2 ägg
. Vispa ihop mjölk och ägg i en annan skål.

75 g smält margarin
 Smält margarinet

. Rör ihop allt till en jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformar.
 
Russin eller Äppelbit
Om man gillar russin eller äppel kan man trycka ner något av det i varje form.
 
Grädda 10-15 minuter i 225 grader.
Låt svalna.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Minns inte, förmodligen från internet

Älgbiffar med bacon

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

½ dl ströbröd
1½ dl mjölk
Blötlägg ströbrödet i mjölken.

300-350 g köttfärs av älg
1 tsk salt
Vitpeppar
. Tillsätt färsen och kryddorna.
 Arbeta smeten smidig. Forma stora köttbullar av färsen.

1 paket bacon
. Läggen skiva bacon runt varje bulle och placera den på en smord ugnsäker form.
 
Stek i 175 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.
 
2 msk riven ost
Strö över lite riven ost över dem mot slutet så får de finare färg.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittade detta recept i "Stora Matboken", utgiven av ICA-förlaget 1976
 

Kolakräm

Gör så här: 
 
Konservburk (-ar) med söt kondenserad mjölk
Vatten
Ställ sida vid sida i en kastrull med kallt vatten.

Det är viktigt att burken täcks av vatten under hela koktiden.

Värm vattnet och låt vattnet sjuda i ca 3 timmar.
Om vatten kokar bort får du fylla på mer under tiden.
När de är klara ställer du dem på en bänk och låter dem kallna över natten.

ÖPPNA INTE VARMA BURKAR

Förvara i kylskåpet
 
Koka kondenserad mjölk i tre timmar och när du öppnar konservburken är den full av god kolakräm. Ja, visst låter det som ett trolleri, men det är sant !
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittade det i weekendbilagan till tidningen "Dagens industri", tror att det var 2011.

Godaste Kladdkakan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

100 g smör
Smält i en kastrull på spisen. Tag sen bort den från plattan.
 
2½ dl socker
2 ägg
Blanda ner i smöret. Vispa INTE!
 
1½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda ner i smeten. Vispa INTE!

Smörklick + Mannagryn
Smöra & bröa en form.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
 
Kakan skall vara kladdig när du tar ut den...stelnar när den blir kall.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittat på internet, kommer inte ihåg var

Polkagrisgrädde

Gör så här:

1 påse hårda polkagrisar (Cloetta 140 g)
Lägg polkagrisarna i en tjock plastpåse. Krossa dem väl i mortel så att det blir mest pulver, även några småbiar.

5 dl vispgrädde
Häll polkagrispulvret i en skål och vispa tillsammans med grädden.

Låt stå i kylskåpet över natten.

Om man använder direkt är det grädde med polkagrisar.
Om man väntar över natten blir det polkagrisgrädde...smakerna går ihop och konsistensen ändrar sig och blir mjuk & krämig.
 
Gott till kladdkaka!
 
 
Varifrån kommer receptet?
Hittat på själv

Kladdkaka i mikron

Gör så här: 
 
2 ägg
3 dl socker
Vispa ägg & socker.
 
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
Tillsätta vetemjöl, vanlijsocker & kakao och blanda väl.
 
Häll upp i silikonform
 
Grädda i micron på högsta effekt i 3-4 minuter
 
Serveras med grädde, polkagrisgrädde eller kolakräm!
 
 
Varifrån kommer receptet?
Detta fick jag av Kerstins dotter Mi-Rakel.
Hon hade gjort jättegott julgodis av kladdkakan, som hon doppat i chocklad och dekorerat med små "sockerfrukter"

Mammas Köttbullar

Gör så här: 
 
Tips!
Gott att blanda älgfärs (60%) och fläskfärs (40%)
 
1 ägg
2 msk skorpmjöl
Vispa upp ägget och blanda i skorpmjölet.
Låt stå och svälla i minst 10-15 minuter
 
1 stor lök
Kör löken i matberedare så att den blir riktigt finfördelad, nästa som "mos"
 
500 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
1/3 krm mald kryddpeppar
1 tsk grädde eller mjölk
Blanda samman allt i en stor skål och blanda riktigt väl. 
 
Matolja
Häll lite matolja på en flat tallrik
Doppa handflatorna i olja så går det lätt att rulla köttbullarna.
 
Frys råa biffar:
Tag en stor bricka eller plåt och lägg på smörgåspapper. Forma biffarna och lägg dem tätt på plåten. Ställ in hela plåten i frysen. När de är frysta lossar du dem från bakplåtspappret och lägger dem i en fryspåse i frysen. När du skall ha dem steker du dem kalla direkt från frysen.
 
Stek köttbullar i ugnen:
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg en stor klick margarin i en långpanna. Ställ in plåten så att margarinet smälter. Ställ köttbullarna glest så att ungefär halva plåten är täckt.
 
Ca 15 minuter i ugnen.
 
Stek köttbullar i ugnen:
En klick margarin och stek på god värme.
 
 
Varifrån kommer receptet?
Linas eget recept från julen 2012
 
 
 

Chokladsås i mikron

Gör så här: 
 
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap 
Bryt chokladen i bitar och lägg den tillsammans med grädde & sirap en stor skål, minst 2 liter. Kör på högsta effekt i mikron i 3  minuter. Tag ut skålen och rör om noga. Kör i mikron ytterligare 4 minuter.
 
2 tsk vaniljsocker
. Rör sedan ner vaniljsockret.
 
Gott till vaniljglass! 
 
 
Varifrån kommer receptet?
Från bloggen "Lappurlivet", 2010.

RSS 2.0