Grötbullar, 24 st

Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 225 grader
 
5 dl vatten
3 dl fiberhavregryn
1 tsk salt 
Häll vatten, fiberhavregryn & salt i en stor gryta, minst 5 liter.
Koka upp och låt koka på svag värme i ca 3 minuter.
Tag grytan från plattan.
 
150 g margarin
Rör ner margarinet, som får smälta.
Rör om väl så att allt är smält. 
 
5 dl mjölk
1 dl sirap
Rör ner mjölk & sirap
Kolla med termometer så att temperaturen är 37 grader.
 
50 g jäst
Smula ner jästen. Rör om väl, gärna med handvisp så att all jäst "försvinner".
 
ca 800 g vetemjöl
Arbeta in vetemjölet till en ganska lös dig, mycket lösare än vanlig bröddeg.
Använd gärna elvispen med degkrokar.
 
Täck med en ren handuk.
Låt jäsa på varm plats i 10 minuter.
 
Forma 24 bullar och lägg på bakplåt, 12 st/plåt är lagom
 
DEGEN SKALL VARA SÅ LÖS ATT DU PRECIS KAN FORMA LÖSA BULLAR DIREKT FRÅN DEGBUNKEN!
 
Degen behöver inte arbetas på bakbord och bullarna behöver inte vara perfekta.
Har du tagit för mycket mjöl blir bullarna hårda & tråkiga. 
 
Täck med ren handduk.
Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek, ca 30 minuter
 
Pensla med vatten och strö över lite goda frön, tex pumpafrö, solrosfrö & linfrö
 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 17-20 minuter
 
 
Varifrån kommer receptet?
Anna bakade dessa på hemkunskapen på Fågelforsskolan och sedan har jag förenklat det lite.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera receptet här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0