Pastasås med kryddkorv

Det här är den godaste och mest smakrika pastasås som finns - och enklaste!
 
4 kryddkorvar, typ Bratwurst eller Kalbanos
1 förpackning krossade tomater med kryddig smak
1 dl rödvin
 
Slanta korvarna och stek dem lätt
Häll över krossade tomater och rödvin.
Sjud i 10 minuter.
 
Smakar gott med nuddlar eller tagliatelle

Pad Thai á la Santa Maria

Det här receptet fick jag från en arbetskamrat på Walles Metallfabrik i Gnosjö
 
½ paket Santa Maria Thai Rice Noodles
2-3 msk olja
200 g kycklingfilé
100 g vitkål
1 ägg, lätt uppvispat
1 påse (120 g) Santa Maria Pad Thai Wok Sauce
½ dl hackade jordnötter
 
Koka nuddlarna enligt förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
Strimla kycklingfilé och vitkål tunt. Stek dem i oljan
När kycklingen fått färg tillsätts det vispade ägget under sakta omrörning
Tillsätt nuddlarna & jordnötterna.
Rör i Pad Thai Wok Sauce och låt allt bli varmt
Servera genast.
 
Tips:
Äggnuddlar och strimlat fläskkött går lika bra. Hyvla vitkålen med osthyvel.

Negerbollar

Kärt barn har många namn. I min barndom kallade vi dem Negerbollar och för mig kommer de alltid heta så. En så älskad kaka kan omöjligt vara rasistisk...inte i min värld i alla fall.
 
100 g margarin
0,75 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm kaffepulver
2,5 dl havregryn
 
Garnering:
Pärlsocker, Kokos eller Strössel
 
Låt margarinet ligga framme en stund så att det blir mjukt.
Rör sedan margarin & socker väl.
Rör ner vaniljsocker, kakao och kaffepulver.
Rör till sist ner havregrynen och blanda väl.
Låt stå en stund så att blandningen blir riktigt rumsvarm - då är det lättare att få strösslet att fästa.
Forma små bollar.
Rulla dem i valfri garnering.
Serveras kylskåpskalla
 
Tips:
Byt ut det vita sockret mot farinsocker eller råsocker...ger mer smak.

Lefsor

I de övre tonåren bakade jag ofta dessa bröd på helgerna.
 
20 stycken
 
5 dl filmjölk, 3%
1 dl sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
10 + 2 dl rågsikt
 
Blanda filmjölk & sirap i en bunke
Stöt anis & fänkål i en mortel
Blanda ner ca 10 dl rågsikt, anis, fänkål, salt och  bikarbonat i filmjölksblandningen.
 
Om degen blir för lös kan du tillsätta lite mer rågsikt. Var försiktigt så att du inte arbetar in för mycket.
Mjöla ett bakbord och arbeta degen lätt. Dela i 20 delar.Kavla ut varje del till en tunn kaka, ca 0,5 cm tjock. Använd mjölet du har kvar till utbakningen.
 
För mycket mjöl på lefsorna gör att det lättare bränner i stekpannan, så tag gärna en pensel och borsta bort överflödigt mjöl.
 
Stek bröden på medelvärme i en torr stekpanna. När ovansidan börjar bubbla sig är det dags att vända. 
Låt svalna under en handduk. Avnjut med ost & smör. I påse håller de sig färska i många dagar.
 
 
 
 

RSS 2.0