Lefsor
I de övre tonåren bakade jag ofta dessa bröd på helgerna.
20 stycken
5 dl filmjölk, 3%
1 dl sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
10 + 2 dl rågsikt
Blanda filmjölk & sirap i en bunke
Stöt anis & fänkål i en mortel
Blanda ner ca 10 dl rågsikt, anis, fänkål, salt och bikarbonat i filmjölksblandningen.
Om degen blir för lös kan du tillsätta lite mer rågsikt. Var försiktigt så att du inte arbetar in för mycket.
Mjöla ett bakbord och arbeta degen lätt. Dela i 20 delar.Kavla ut varje del till en tunn kaka, ca 0,5 cm tjock. Använd mjölet du har kvar till utbakningen.
För mycket mjöl på lefsorna gör att det lättare bränner i stekpannan, så tag gärna en pensel och borsta bort överflödigt mjöl.
Stek bröden på medelvärme i en torr stekpanna. När ovansidan börjar bubbla sig är det dags att vända.
Låt svalna under en handduk. Avnjut med ost & smör. I påse håller de sig färska i många dagar.
Kommentarer
Trackback