Lefsor

I de övre tonåren bakade jag ofta dessa bröd på helgerna.
 
20 stycken
 
5 dl filmjölk, 3%
1 dl sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
10 + 2 dl rågsikt
 
Blanda filmjölk & sirap i en bunke
Stöt anis & fänkål i en mortel
Blanda ner ca 10 dl rågsikt, anis, fänkål, salt och  bikarbonat i filmjölksblandningen.
 
Om degen blir för lös kan du tillsätta lite mer rågsikt. Var försiktigt så att du inte arbetar in för mycket.
Mjöla ett bakbord och arbeta degen lätt. Dela i 20 delar.Kavla ut varje del till en tunn kaka, ca 0,5 cm tjock. Använd mjölet du har kvar till utbakningen.
 
För mycket mjöl på lefsorna gör att det lättare bränner i stekpannan, så tag gärna en pensel och borsta bort överflödigt mjöl.
 
Stek bröden på medelvärme i en torr stekpanna. När ovansidan börjar bubbla sig är det dags att vända. 
Låt svalna under en handduk. Avnjut med ost & smör. I påse håller de sig färska i många dagar.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera receptet här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0