Lingonkaka med havrefras
Att baka kakor i långpanna och sedan skära dem i bitar är alltid smidigt - passar mig perfekt! Här strör man kanelkryddat havrefras över sylten - ungefär om på en smulpaj.
20-25 bitar
Deg
1 ägg
1½ dl socker
150 smält avsvalnat smör
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl lingonsylt
Havrefras
1½ dl havregryn
50 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det avsvalnade smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Tryck ut degen i en smord form, ca 20x30 cm (gärna lite större).
Bred sylten över degen.
Blanda ihop ingredienserna till havrefraset och fördela jämt över kakan.
Grädda den i 25-30 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och genomgräddad.
Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.
En mycket god och uppskattad kaka!
Kommentarer
Trackback