Mandelpaj med päron
Detta recept hittade jag i tidningen Land, nr 14/2013. Låter som ett recept, som kommer falla familjen Buchholz i smaken så jag skriver in det här.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 mogna päron
1 dl mandel
2 ägg
1 dl socker
1 dl creme fraiche
1 citron
Äta till:
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och jobba snabbt ihop till en smidig det. Kör gärna i matberedaren! Låg degen vila i ca 30 minuter i kylskåpet.
Tryck sedan ut den i en form, ca 24 cm i diameter. Förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills den fått en aning färg.
Skala och dela päronen i halvor. Kärna ut päronen och lägg dem i ett vackert mönster. Rosta mandeln i torr stekpanna i ett par minuter tills de fått färg och poppar runt i pannan. Mixa dem fint.
Vispa samman ägg, socker och creme fraiche. Riv skalet av citronen, men försök att inte få med det vita som smakar beskt. Blanda ner citronskalet och den mixade mandeln i smeten. Häll blandningen över päronen..
Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg och stelnat, ca 25-30 minuter.
Blanda creme fraiche med florsocker och servera den iskall till den ljumma pajen.
Kommentarer
Trackback