Skurna Pepparkakor
Ingredienser
425 g smör
200 g socker
200 g sirap
425 g smör
200 g socker
200 g sirap
1,5 msk kanel
1,5 msk nejlikor
1,5 msk rivna pomeransskal
1,5 msk ingefära
1,5 msk bikarbonat
600-800 g mjöl
50 gr sötmandel
Beredning
Smör, socker och sirap värmas och få svalna. Mandel skållas och hackas grovt. Alla ingredienser blandas samman och degen arbetas väl på bakbordet. Var försiktig med mjölet, degen får ej vara för hård. Börja med den mindre mängden. Degen rullas ut i lagom tjocka längder, som får ligga till följande dag. Rullarna skäras i tunna skivor, och dessa gräddas vackert gulbruna i god ugnsvärme.
Degen till dessa pepparkakor kan med fördel stå rullad i en till två veckor. Kakorna skäras och gräddas då vid behov.
Det senaste föll jag pladask för. Nu ligger 4 inplastade pepparkaksrullar i kylskåpet och skall bakas någon gång innan jul...när jag har tid, lust och ork. Inte för att jag "måste" en viss dag. Tänk att ett så gammalt recept kan vara så modernt!
Kommentarer
Trackback