Viltgryta med älgfärs, renskav och kantareller
De här smakerna blir jättegoda tillsammans:
Lök
Älgfärs
Renskav
Kantareller
Mörk kinesisk soja
Gräddmjölk
Lingonsylt
Salt & Vitpeppar
Stek Lök, älgfärs och renskav
Stek kantarellerna och blanda dem ner dem
Häll över gräddmjölk & soja
Låt sjuda
Till sätt lingonsylt (gärna rårörda)
Smaka av med salt och peppar
Servera med ris & en god sallad
En gryta med smak utöver det vanliga!
Skumtomtefudge
Sött & gott, borde vara alla småflickors drömgodis...får en ljuvlig rosa färg!
10 bitar Skumtomtar
2 dl socker
1 dl vispgrädde
50 g smör
100 g vit choklad
Klä en form (ca 24x19 cm) med plastfolie
Klipp skumtomtarna i bitar.
Värm upp allt utom chokladen och låt sjuda tills allt smält.
Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank, tjock smet.
Häll upp i formen, låt kallna och skär upp i bitar.
Lite plastfolie lindas om varje bit.
Mammas Knäckigta Äppelkaka
Den här kakan bakade min mamma...jättegod både som kaka till kaffet eller med lite vaniljsås till´. Den blir härligt knäckig och grahamsmjölet lyfter hela kakan!
150 g Smör
2 dl Socker
1 Ägg
2½ dl Vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
1 msk Vaniljsocker
3-6 Äpplen
2 msk Sirap
½ dl Hackade nötter
Rör smör & socker poröst. Rör i ägget och tillsätt sedan allt mjöl blandat med vaniljsockret.
Smöra & bröa en rund form.
Tryck ut degen i formen.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
Lägg skivorna på degen och tryck försiktigt ner dem i degen.
Droppa över sirapen och strö över nötterna
Grädda i 225 grader tills den fått fin färg, i ca 35 minuter
Kotletter i ugn
Fläskkotletter eller karrékotletter med Sambal Oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
4 st karré eller fläskkotletter (ca 1 kg)
3 dl grädde
2-3 msk Soya
1 tsk Sambal Oelek
-
Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.
-
Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.
Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja, kan man blanda i lite mer grädde.
-
Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.
(Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)
-
Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.
-
Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker
Fick receptet från en kollega på jobbet. Supergott! Länk till receptet hittar du HÄR
MumsMums
Äntligen, det här receptet har jag saknat. Tack syssling Annika!
1 Äggvita
4,5 dl Socker
3/4 dl Florsocker
1½ dl ISKALLT Vatten
1½ dl KOKHETT Vatten
1½ msk Gelantinpulver
Kokos & Kakao
Rör ihop äggvita, socker & florsocker
Rör ner det KALLA vattnet
Rör ut gelantinpulvret i det KOKHETA vattnet, om det blir klumpar - värm på igen
Rör ner gelantipulverblandningen
Vispa kraftigt med elvisp i 30 minuter
Tag en stor skål, volymen ökar i takt med visptiden!
Klä en form, ca 20x30 cm, med plastfolie.
Strö kokos i botten, gärna blandat med lite kakao
Häll i den fluffiga smeten och ströa på med kokos/kakao.
Låt stå kallt i minst 2 timmar
Skär upp i bitar och doppa snittytorna i kokosblandingen
Supergott godis!
Jag bakade ofta de här "gräddbullarna" när jag gick på mellanstadiet, minns hur tråkigt det var att vispa, men hur goda de sedan blev.
Vaniljparfait med pepparkakor & Lingon
En fantastiskt god efterrätt nu i juletid:
6 portioner
6 ägg
1½ dl socker
1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
12-15 pepparkakor
2 dl rårörda lingon
Vispa ägg, socker och vanilj pösigt
Vispa grädden till fast konsistens, blanda med äggvispet
Krossa pepparkakorna till små bitar, blanda ner i smeten
Häll upp hälften av smeten i en sockerkaksform, ca 1½ liter
Ställ formen i frysen i ca 15 minuter
Tag ut och bred lingonen över den frysta smeten. Häll sedan över resten av smeten
Ställ i frysen i minst 3-4 timmar
Tag upp från frysen minst 10 minuter före servering, gärna lite längre.
Garnera med lite kanel och några lingon
Tips!
Äkta vaniljpulver, gjord på äkta vaniljsocker, är supergott! Ger en helt annan smak än vaniljsocker och är lättare att hantera än vaniljstång. Billigare också!
Pizza på bakpulver
Helt klart blir pizzabottnar bäst med jäst, men när det bara finns bakpulver hemma är detta recept ett mycket bra alternativ!
Till en bakplåt:
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g margarin
2 dl vetemjöl
Blanda vetemjöl, bakpulver & salt
Finfördela margarinet, använd fingrarna
Blanda till sist ner mjölken
Knåda degen, då ser du också om du behöver lite mer mjöl.
Kavla ut på bakplåtspapper
Fyll på med det du har hemma
Grädda pizzan 225 grader i 15-20 minuter
God tomatsås hittar du
HÄR