Viltgryta med älgfärs, renskav och kantareller

De här smakerna blir jättegoda tillsammans:
 
Lök
Älgfärs
Renskav
Kantareller
Mörk kinesisk soja
Gräddmjölk
Lingonsylt
Salt & Vitpeppar
 
Stek Lök, älgfärs och renskav
Stek kantarellerna och blanda dem ner dem
Häll över gräddmjölk & soja
Låt sjuda
Till sätt lingonsylt (gärna rårörda)
Smaka av med salt och peppar
 
Servera med ris & en god sallad
 
En gryta med smak utöver det vanliga!

Skumtomtefudge

Sött & gott, borde vara alla småflickors drömgodis...får en ljuvlig rosa färg!
 
10 bitar Skumtomtar
2 dl socker
1 dl vispgrädde
50 g smör
100 g vit choklad
 
Klä en form (ca 24x19 cm) med plastfolie
 
Klipp skumtomtarna i bitar.
Värm upp allt utom chokladen och låt sjuda tills allt smält.
Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank, tjock smet.
Häll upp i formen, låt kallna och skär upp i bitar.
 
Lite plastfolie lindas om varje bit.

Mammas Knäckigta Äppelkaka

Den här kakan bakade min mamma...jättegod både som kaka till kaffet eller med lite vaniljsås till´. Den blir härligt knäckig och grahamsmjölet lyfter hela kakan!
 
150 g Smör
2 dl Socker
1 Ägg
2½ dl Vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
1 msk Vaniljsocker
3-6 Äpplen
2 msk Sirap
½ dl Hackade nötter
 
Rör smör & socker poröst. Rör i ägget och tillsätt sedan allt mjöl blandat med vaniljsockret.
Smöra & bröa en rund form.
Tryck ut degen i formen.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
Lägg skivorna på degen och tryck försiktigt ner dem i degen.
Droppa över sirapen och strö över nötterna
 
Grädda i 225 grader tills den fått fin färg, i ca 35 minuter

Kotletter i ugn

Fläskkotletter eller karrékotletter med Sambal Oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
 
4 st karré eller fläskkotletter (ca 1 kg)
3 dl grädde
2-3 msk Soya
1 tsk Sambal Oelek
  • Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för  stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp  när man lägger dem bredvid varandra.

  • Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.

    Om du tar vispgrädde  (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka  gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja,  kan man blanda i lite mer grädde.

  • Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

    (Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)

  • Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.

  • Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker

     

    Fick receptet från en kollega på jobbet. Supergott! Länk till receptet hittar du HÄR

 

MumsMums

Äntligen, det här receptet har jag saknat. Tack syssling Annika!
 
1 Äggvita
4,5 dl Socker
3/4 dl Florsocker
1½ dl ISKALLT Vatten
1½ dl KOKHETT Vatten
1½ msk Gelantinpulver
 
Kokos & Kakao
 
Rör ihop äggvita, socker & florsocker
Rör ner det KALLA vattnet
Rör ut gelantinpulvret i det KOKHETA vattnet, om det blir klumpar - värm på igen
Rör ner  gelantipulverblandningen
Vispa kraftigt med elvisp i 30 minuter
Tag en stor skål, volymen ökar i takt med visptiden!
 
Klä en form, ca 20x30 cm, med plastfolie.
Strö kokos i botten, gärna blandat med lite kakao
Häll i den fluffiga smeten och ströa på med kokos/kakao.
Låt stå kallt i minst 2 timmar
Skär upp i bitar och doppa snittytorna i kokosblandingen
 
Supergott godis!
Jag bakade ofta de här "gräddbullarna" när jag gick på mellanstadiet, minns hur tråkigt det var att vispa, men hur goda de sedan blev.
 

Vaniljparfait med pepparkakor & Lingon

En fantastiskt god efterrätt nu i juletid:
 
6 portioner
 
6 ägg
1½ dl socker
1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
12-15 pepparkakor
2 dl rårörda lingon
 
Vispa ägg, socker och vanilj pösigt
Vispa grädden till fast konsistens, blanda med äggvispet
Krossa pepparkakorna till små bitar, blanda ner i smeten
Häll upp hälften av smeten i en sockerkaksform, ca 1½ liter
Ställ formen i frysen i ca 15 minuter
Tag ut och bred lingonen över den frysta smeten. Häll sedan över resten av smeten
Ställ i frysen i minst 3-4 timmar
 
Tag upp från frysen minst 10 minuter före servering, gärna lite längre.
 
Garnera med lite kanel och några lingon
 
Tips!
Äkta vaniljpulver, gjord på äkta vaniljsocker, är supergott! Ger en helt annan smak än vaniljsocker och är lättare att hantera än vaniljstång. Billigare också!
 
 
 
 

Pizza på bakpulver

Helt klart blir pizzabottnar bäst med jäst, men när det bara finns bakpulver hemma är detta recept ett mycket bra alternativ!
 
Till en bakplåt:
 
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g margarin
2 dl vetemjöl
 
Blanda vetemjöl, bakpulver & salt
Finfördela margarinet, använd fingrarna
Blanda till sist ner mjölken
 
Knåda degen, då ser du också om du behöver lite mer mjöl. 
Kavla ut på bakplåtspapper
Fyll på med det du har hemma
 
Grädda pizzan 225 grader i 15-20 minuter
 
God tomatsås hittar du HÄR

RSS 2.0